Sinds twee jaar ben ik bevoorrecht de Schoorlse duinen die je hierboven ziet mijn voortuin te noemen. Letterlijk met enkele stappen buiten de deur ben ik omringd door naaldbomen, waarvan het ruisen me er altijd aan herinnert dat de zee vlakbij is en van waaruit uilen naar elkaar oehoe-en.

Bijna dagelijks ben ik hier te vinden met onze hond Nana, een rescuehond uit Servië. Daar in de prachtige natuur voel ik mij gelukkig, wordt mijn hoofd leeggeblazen als dat vol is en komen er spontaan ideeën op tijdens het wandelen.

De duinen herinneren me aan Schotland, ons favoriete vakantieland waar we jaarlijks naartoe gaan en waar we vaak terugkeren naar onze vaste plek in de Highlands.

Ik hou van vertrouwde dingen. Niet verwonderlijk dus dan ook dat ik graag terugkeer naar dezelfde plek als ik me daar goed voel. Maar zo eet ik bijvoorbeeld bijna ook altijd spaghetti bolognese in een pizzeria en bak ik al mijn hele leven mijn moeders recept voor een appeltaart. Het zijn die kleine dingen in het leven waarvan ik erg geniet. Ultiem geluk voor mij is opgekruld op de bank met een boek een kop thee drinken. Vaak zijn dat boeken over persoonlijke ontwikkeling, mijn grote passie in het leven. 

De oorsprong daarvan ligt in de burn-out die ik op mijn 30e kreeg, nu inmiddels 18 jaar geleden. Voor die tijd was ik jarenlang aan het zoeken naar mijn eigen identiteit. En toen op een dag kon ik niet meer. Ik ging naar mijn werk en het enige dat ik daar toen nog kon, was huilen. Ik kwam thuis te zitten voor lange tijd en raakte voor mijn gevoel de bodem van de put. Vanaf dat moment was er nog maar één richting meer mogelijk, omhoog en vooruit. Stapje voor stapje werd ik innerlijk sterker en meer mezelf. Een proces dat tot op de dag van vandaag voortduurt. 

Meer dan ooit ben ik ervan doordrongen dat het belangrijk is je leven zó te leiden als goed voor is voor jezelf. Niet op een egoïstische manier door alleen maar aan jezelf te denken, maar wel door te gaan staan voor wat belangrijk is voor jou. Want laten we wel wezen, het is jouw leven waarin jij de hoofdrol mag spelen. En dat is iets dat ik iedere dag een beetje meer probeer te leven. Wat dat me brengt is meer innerlijke rust, meer plezier, meer voldoening en meer verbinding. 

Iets waar ik even sterk in geloof, is dat je alles kunt bereiken wat je wilt. En dat je alles wat hiervoor nodig is om het te realiseren al in je hebt. Iedere keer weer word ik bevestigd in deze gedachte. Zoveel dromen van mij zijn al uitgekomen. Daarvoor was iedere keer een flinke portie durf nodig, maar bovenal enthousiasme. Want dat laatste werkt aanstekelijk. Dat is wat mensen inspireert. En dan is het simpelweg een kwestie van doen en volhouden. 

Ja, ik weet het. Dat klinkt eenvoudig, maar ís het in werkelijkheid lang niet altijd. Want  juist op die momenten dat je heel graag iets wilt realiseren, wordt de stem van de innerlijke criticus extra luid. Inmiddels weet ik dat dat een teken is dat ik op de goede weg ben. En laat ik mij niet meer weerhouden door angst, maar zie ik het juist als een aanmoediging door te gaan. Playing Big, het boek van Tara Mohr en de online leesclubs die ik daarover organiseer hebben me hierin enorm gesterkt. 

Al sinds ik een jong meisje ben, houd ik van handwerken. Van mijn moeder heb ik leren naaien en breien. Die creativiteit gebruik ik nu voor mijn werk als lintenmaakster en bij het maken van vilten lotusbloemen. Ik vind het heerlijk om hiermee bezig te zijn, omdat ik er én andere mensen blij mee maak en omdat het me uit mijn hoofd in mijn handen brengt.